• Sparen voor korting
  • Uitgebreid assortiment
  • Lage verzendkosten

Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

Cladophora aegagropila mosbol

De mosbal, de meest vreemde "plant" in het aquarium.

Cladophora aegagropila mosbol
APO Blog

Hallo!

De Cladophora/mosbal is eigenlijk geen plant, maar ook geen mos. Deze aparte aquariumverschijning is een bal van groenwier. Deze bal komt voor op verschillende plekken in de wereld: Japan, Schotland, IJsland en Estland, in ondiepe wateren. De Japanners noemen deze mosbal "Marimo" en zijn van mening dat deze ballen geluk en zuiverheid brengen.

De ronde vorm krijgen ze door de stroming in deze ondiepe wateren en in het aquarium zullen wij ze regelmatig moeten keren om de ronde vorm te behouden. In de natuur kunnen zij met gemak een doorsnee van 10-30 centimeter halen en 100 jaar worden! Deze bal heeft ook een goede zuiverende werking, want op de bodem heeft deze bal de kracht om afvalstoffen te verwijderen, een soort stofzuiger dus! Hierdoor blijft het water mooi helder. Even een kanttekening: het is niet zo dat een enkele mosbal een heel aquarium helder kan houden, maar het is uiteraard een feit dat een aquarium met veel planten geen filter nodig heeft; de planten zorgen hier zelf voor. Lees bijvoorbeeld onze blog "No Filter Bowl", deze heb ik het zelf opgebouwd en de bowl/sphere staat er nog steeds prachtig bij.

Het verzorgen van mosballen (Marimo's) in een aquarium is relatief eenvoudig en vereist slechts een paar eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat ze gezond en mooi blijven.

Hier zijn enkele tips voor de verzorging van mosballen:

Plaatsing en Licht
Plaatsing: Zet de mosballen in een aquarium met schoon water. Ze kunnen ook in een klein glazen bakje of vaas worden gehouden.
Licht: Zorg voor indirect licht. Mosballen houden van gedimd licht of matig kunstlicht. Te veel direct zonlicht kan de mosballen beschadigen en bruine plekken veroorzaken.

Waterkwaliteit

Water verversing: Ververs het water in het aquarium of de vaas elke één tot twee weken om het schoon en zuurstofrijk te houden. Gebruik bij voorkeur gefilterd water of kraanwater dat minstens 24 uur heeft gestaan om het chloor te laten verdampen.

Temperatuur: Houd de watertemperatuur tussen 5°C en 25°C. Hoewel ze koud water prefereren, kunnen ze temperatuurschommelingen tot op zekere hoogte verdragen.

Onderhoud:

Draaien: Rol de mosballen regelmatig (ongeveer eens per week) voorzichtig tussen je handen om hun ronde vorm te behouden en te voorkomen dat ze aan een kant plat worden

Schoonmaken: Spoel de mosballen af onder lauw kraanwater en knijp ze voorzichtig uit om vuil en opgehoopte afvalstoffen te verwijderen. Dit helpt om hun kleur en gezondheid te behouden.

Trimmen: Als de mosballen te groot worden of als er bruine plekken ontstaan, kun je ze voorzichtig knippen. Nieuwe stukjes kunnen weer uitgroeien tot nieuwe mosballen.

Extra Tips

Zuurstof en CO2: Mosballen produceren zuurstof tijdens de fotosynthese en helpen bij het opnemen van CO2, wat bijdraagt aan een betere waterkwaliteit.

Compatibiliteit: Mosballen zijn veilig voor vissen en andere aquariumbewoners. Ze kunnen goed samenleven met verschillende soorten vissen en garnalen, die soms zelfs van de mosballen zullen genieten als speelgoed of schuilplaats.

Mogelijke Problemen

Bruine Vlekken: Dit kan worden veroorzaakt door te veel licht, slechte waterkwaliteit of te hoge temperaturen. Probeer de omstandigheden aan te passen en spoel de mosballen regelmatig uit.

Algengroei: Als er algen op de mosballen groeien, verwijder deze dan voorzichtig met je vingers of een zachte borstel. Verbeter de waterkwaliteit en vermijd direct zonlicht om algengroei te voorkomen.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kunnen je mosballen jarenlang gezond en groen blijven in je aquarium. Ze zijn een mooie en onderhoudsvriendelijke toevoeging aan elke aquatische omgeving.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Emers gekweekte aquariumplanten van Aquaplantsonline
    06 / Sep / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    Emers gekweekte aquariumplanten van Aquaplantsonline

  • De beste technieken voor waterverversing en kwaliteit
    23 / Aug / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    De beste technieken voor waterverversing en kwaliteit

  • Cladophora aegagropila mosbol
    13 / Aug / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    Cladophora aegagropila mosbol

  • Zomerse temperaturen en het aquarium
    06 / Aug / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    Zomerse temperaturen en het aquarium

  • Voorkom dierenleed, hoeveel liter water???
    24 / Jul / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    Voorkom dierenleed, hoeveel liter water???

  • Invasieve aquariumplanten
    17 / May / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    Invasieve aquariumplanten

  • De wonderlijke dieren Axolotls
    16 / Apr / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    De wonderlijke dieren Axolotls

  • Leuke Feitjes tijd!!
    10 / Apr / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    Leuke Feitjes tijd!!

  • Optimaliseer je aquarium met Dennerle Bio CO2
    19 / Mar / 2024

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    Optimaliseer je aquarium met Dennerle Bio CO2

  • Ziektes in het aquarium
    29 / Nov / 2023

    Aquaplantsonline - 13 / Aug / 2024

    Ziektes in het aquarium

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »